Kissan hampaiden hoito

Kissan hampaat

 

Kesy kotikissa saattaa vaikuttaa hyvin erilaiselta, kuin vaaralliset, villeinä elävät sukulaisensa – kunnes kissa aukaisee suunsa. Kuten leijonilla, tiikereillä ja gebardeilla – kotikissan hampaat on tehty saalistamiseen, saaliin vangitsemiseen ja lihansyöntiin. Koska sisätiloissa elävän kesykissan hampaat eivät pääse toteuttamaan saalistusta kuten niiden alun perin on ollut tarkoitus, täytyy hampaita hoitaa, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa. Huonokuntoiset kissan hampaat muodostavat kissan hammaskiveä ja vaikuttavat nopeasti myös kokonaisvaltaiseen terveyteen.

 

Millainen on terveen kissan suu?

 

Kissan hampaat muodostuvat noin kahdesta neljään viikon iässä. Puolen vuoden ikään mennessä nämä maitohampaiksi kutsutut hampaat ovat irronneet ja tilalle on kasvanut pysyvät hampaat. Kissan hampaita on rodusta tai kissan koosta riippumatta 30 kappaletta. Vaihdosta maitohampaista pysyviin hampaisiin tuskin huomaa, sillä maitohampaat ovat niin pienikokoiset, eikä hampaiden vaihtuminen vaikuta näkyvästi kissan käytökseen. 

 

Terveen kissan ikenet ovat vaaleanpunaiset tai mustat. Iän myötä kissan aiemmin vaaleanpunaiset ikenet saattavat kerätä mustaa pigmenttiä, mikä on täysin normaalia. Normaali väri ei kuitenkaan ole haalea eikä myöskään tumman pinkki tai räikeän punainen. 

 

Kissan hampaat ovat valkoiset ja puhtaat, tiukasti kiinni leukaluussa. Hampaan ympärillä oleva ien ei punerra tai verestä ja hampaat eivät heilu. Kissan pahanhajuinen hengitys voi olla merkki siitä, että kissalla on hammaskivi tai muu suun terveyden ongelma. 

 

Kissan hammaskivi

 

Kuten muillakin eläimillä, kissan hammaskivi muodostuu pikkuhiljaa ja jopa huomaamatta. Kun kissa syö, ruuanjäämiä tarttuu hampaiden pinnoille. Tämän jälkeen suun bakteeristo alkaa toimia ja tuottaa erilaisia jätetuotteita, muun muassa happoja. Kissan suun pH-arvo laskee tasaisesti, mikä edistää plakin muodostumista hammaskiveksi. Hampaiden pinnalla oleva bakteerimassa yhdessä laskeneen suun pH-arvon ja tiettyjen syljen mineraalien kanssa aiheuttavat plakin kovettumisen ja mineralisoitumisen hammaskiveksi. Kissan hammaskivi on myös bakteereille tavallista parempi paikka lisääntyä. Kissan hammaskivi aiheuttaa siis lisää ongelmia, jos sitä ei hoideta mahdollisimman pian.

 

Kissan hammaskivi näkyy hampaan pinnalla kellertävänä, ienrajasta alkavana värjäymänä ja likana. Mikäli hammaskiveä ei poisteta, se saattaa aiheuttaa pahanhajuista hengitystä ja lopulta ientulehduksen. Verestävä ientulehdus saattaa aiheuttaa kipua, jolloin kissa ei voi syödä normaalisti tai ollenkaan. Lisäksi ientulehdus antaa bakteereille avoimet ovet kissan verenkiertoon, mikä saattaa johtaa muihin, hyvin vakaviin terveysongelmiin.

 

Kissan hammaskiven poisto

Kissan hammaskiven poisto tapahtuu aina eläinlääkärillä, eikä sitä kannata yrittää kotioloissa. Eläinlääkärissä kissa nukutetaan, jolloin hammaskivi saadaan poistettua kerralla kokonaan. Hammaskiveä on voinut muodostua myös ientaskuihin, joissa ne eivät ole näkyvillä ja joista poisto onnistuu vain nukutuksessa. Samalla eläinlääkäri voi tehdä täydellisen suun tutkimuksen kissalle ja hoitaa kissan hammaskiven lisäksi myös muu purukaluston täysin kuntoon. Tämän jälkeen hammasterveyden ylläpito kotioloissa on taas merkittävästi helpompaa!

Kissan hammashoito kotona

Monesti ajatellaan, että kuivaruuan rouskutus on riittävä toimenpiden plakin puhdistamiseksi. Näin ei kuitenkaan ole, sillä pitkälle käsitellyt kuivaruokanappulat murenevat nopeasti kissan hampaissa, eikä niillä ole hampaita puhdistavaa vaikutusta. Myöskään märkäruoka ei ole ratkaisu hampaanhoitoon – pehmeäksi käsitelty kostea ruoka ei vaadi hammastyötä niin, että sillä olisi puhdistavaa vaikutusta. 

Kissoille on tarjolla erilaisia syötäviä ruokia ja herkkuja, jotka puhdistavat hampaita mekaanisesti hankaamalla likaa irti hampaan pinnasta. Tällaisia on esimerkiksi raakana tarjottavat kanankaulat ja kanan kivipiirat sekä muut raakalihatuotteet. Syönnin yhteydessä nämä hankaavat kissan hampaista pois muita ruuantähteitä ja puhdistavat hampaita näin mekaanisesti. Bogadent toiminnalliset purutuotteet puhdistavat kissan hampaita mekaanisesti, mutta myös vaikuttavien, aktiivisten ainesosien avulla. Tuotteesta riippuen eri ainesosat vaikuttavat esimerkiksi verenkierron kautta syljen koostumukseen, mikä voi vähentää kissan plakin muodostumista tai pehmentää sitä. 

Kissan hammaskiven ehkäisy

Tehokkain tapa ehkäistä kissan hammaskivi on hampaiden pesu. Näin saadaan tehokkaimmin poistettua hampaiden pinnalle kertynyt plakki, joka ei näin pääse kehittymään hammaskiveksi. Kissoille voi käyttää perinteistäkin hammasharjaa, mutta nämä ovat usein aivan liian suuria kissan pieneen suuhun. Lisäksi kissa ei välttämättä innostu pesusta hammasharjalle. Pesu voi olla huomattavasti helpompaa kissoille tarkoitetulla hampaanpesulapulla, joka sujautetaan sormen ympärille pesua varten. Kissan on helpompi hyväksyä suuhun omistajan sormi harjan sijaan ja samalla tulee havaittua mahdolliset liikkuvat hampaat ja kovat liat. Kissan hampaanpesuun et tarvitse edes hammastahnaa!

Mekaanisen hammaspesun tueksi on kehitetty luonnollinen ravintolisä merileväjauhe, jolla on tutkitusti merkittäviä vaikutuksia kissan suun terveyteen. Merilevä vaikuttaa kissan ruuansulatuksen kautta vereen ja syljen koostumukseen niin, että plakinmuodostuminen vähenee ja plakin ja hammaskiven koostumus pehmenee, mikä tekee niistä helpommin poistettavia. 

Tärkeintä hammashoidossa on muistaa, että sisätiloissa elävällä kotikissalla ei ole samanlainen elämä kuin villeillä sukulaisillaan. Niillä saaliseläimen raateleminen, saaliin turkki ja luut pitävät hammaskaluston puhtaana ja ruokavaliosta puuttuvat esimerkiksi viljat ja sokerit, joita on lisätty joihinkin teollisesti valmistettuihin ruokiin. Tämän vuoksi omistaja on vastuussa kehräävän ystävänsä hampaista niin, että kissan hammaslääkärikäynneiltä voitaisiin välttyä mahdollisimman hyvin!

Jaa

Muut julkaisut

antalya bayan escort
Free Porn
Ev depolama Ucuz nakliyat teensexonline.com